ДП "ЦУКРОАВТОМАТ-ІНЖ"

Чернянський цукровий завод

У 2019 році на Чернянському цукровому заводі було запущено другий цех з дешугеризації меляси. Внаслідок цього виникла потреба у наявності лінії з переробки одного з продуктів дешугеризації меляси - екстракту. Станція переробки екстракту була побудована та введена в експлуатацію у 2020 році за безпосередньої участі фахівців нашого підприємства.

Екстракт - це один з основних продуктів, що отримуються в результаті збіднення меляси методом хроматографії. За своїм складом екстракт меляси максимально схожий із сиропом, який виробляється при екстракції бурякової стружки.

Склад екстракту (масова частка, %):

Переробка екстракту дозволяє отримувати приблизно 250 кг цукру з 1 тонни меляси. Таким чином меляса стає не відходом цукрового виробництва, а джерелом додаткового прибутку.

Виробничий сезон цукрового заводу збільшується зі стандартних 120 - 150 діб до 340 - 350 діб на рік, перетворюючи роботу заводу із сезонної до цілорічної.

Електромонтажні роботи, проведені нашими фахівцями, дозволили підготувати технологічну лінію до пусконалагоджувальних робіт у намічений термін. Заключним етапом електромонтажних робіт був монтаж системи освітлення на всіх ділянках, де розміщується технологічна лінія.

Підготовчі роботи було розпочато у січні 2020 року, а вже у другій декаді березня 2020 року було здійснено пусконалагоджувальні роботи, що дозволило розпочати переробку екстракту. З моменту пуску і протягом першого місяця виробництва наші фахівці виконували функції наладчиків, слюсарів електричної служби та служби КВПіА. Паралельно проводилося технічне навчання обслуговуючого персоналу заводу. Таким чином було досягнуто планової продуктивності лінії у 300 т/добу у першій декаді квітня.